Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Steder der vi bor

I 2008 bor flere mennesker i byer enn i landbruksområder. En tredjedel, eller mer enn en milliard mennesker, av bybeboerne bor i slumområder. I utstillingen ''Steder der vi bor'' viser Magnum-fotografen Jonas Bendiksen 20 hjem i fire ulike slumområder.
Utstillingen utfordrer publikum på hva vil det si å leve i en by i det 21. århundre, og presenterer dette i en unik multimedieinstallasjon.

Bendiksen har besøkt fire slumområder valgt ut fra geografisk spredning og variasjon av slumformer. Han skildrer forskjellige aspekter ved slumtilværelsen, fra samfunnets dårligst stilte til slummens "stormenn".

Jonas Bendiksen er den første norske og nordiske fotografen som har blitt medlem in det prestisjetunge fotobyrået MAGNUM. Han har fått arbeidene sine publisert i internasjonale magasiner som National Geographic, GEO, Newsweek, Vanity Fair, The Independent on Sunday Review, The Sunday Times Magazine, Mother Jones og Le Monde II.

Utstillingen Steder der vi bor er en vandreutstilling som vises for første gang i Toghallen på Nobels Fredssenter. Teknisk partner er Canon. Utstillingen er støttet av Hydro.

Totalt møter man 20 familier i utstillingen, fordelt på fire slumsamfunn i verden:

Kibera, Nairobi, Kenya
Ca 1 million mennesker bor i Kibera som er bygget ulovlig langs jernbanen mellom Nairobi og Kisumu. Kibera anslås å være verdens største og tetteste slum, og praktisk talt uten offentlig tilbud. Kibera er i praksis en stat for seg selv innen Nairobi og Kenya.

Dharavi, Mumbai, India
Dharavi er Asias største slum, og den klemmer seg opp mot Mumbais finanssenter. Den har en betydelig egen økonomi, og former en viktig arterie i byen Mumbai. Her bor ikke bare økonomiske flyktninger, men også et stort antall selvstendige bedriftseiere av alle slag. BBC har publisert et overslag hvor Dharavis årlige økonomiske produksjon har bitt anslått til rundt en milliard dollar.

Barrios, Caracas, Venezuela
Caracas, hovedstaden i Venezuela, karakteriseres av et enormt skille. Byen er formet som en skål. I bunnen ligger de kommersielle områdene, mens byen er omringet av barrios, slummer, på samtlige åskanter rundt sentrum. I disse bydelene er huskonstruksjonene noe mer avanserte enn i de andre slummene i utstillingen, men kriminalitetsnivået og usikkerheten for innbyggerne er langt høyere.

Kamponger, Jakarta, Indonesia
Jakarta har 1,5 millioner slumbeboere fordelt på hundrevis av samfunn som er spredt vidt ut over byen, og byen er ikke dominert av én spesiell slum. De mange slumsamfunnene finnes langs elver, nær søppelfyllinger og under broer. Slumveksten i Øst-Asia er den største i verden.

Utstillingsperiode fra 6. juni 2008 til februar 2009.

_____________________________

Nobels Fredssenter:
http://www.nobelpeacecenter.org/
Frank Hesjedal - Jonas Bendiksen (arkivfoto)
Jonas Bendiksen (arkivfoto)
Frank Hesjedal
Jonas Bendiksen -
Jonas Bendiksen
Jonas Bendiksen -
Jonas Bendiksen
Jonas Bendiksen -
Jonas Bendiksen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu